De aanbouw van een jaren 30 villa

6 augustus 2022

Voor het creëren van een aanbouw aan een jaren-30 woning op een prachtige locatie in Krimpen aan den IJssel, heb ik een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp past helemaal bij de bouwstijl van de woning. Wanneer je naar het ontwerp kijkt, lijkt het net of de aanbouw aan de woning er altijd al was. De jaren 30-woning krijgt een zijvleugel met twee verdiepingen, en wordt hierdoor nog een stuk statiger. Bij het maken van het ontwerp voor de aanbouw, heb ik rekening gehouden met de typische kenmerken van een jaren ’30 woning.

Typische kenmerken

Jaren ’30 woning stralen altijd een bepaalde charme uit, en beschikken over een aantal typische kernmerken. Hierbij kunt u onder andere denken aan stijlvolle elementen zoals overstekende dakspanten, glas-in-lood, erkers en kamers en suite. Deze typische kenmerken zijn geïnspireerd op stijlelementen uit verschillende stromingen zoals Jugendstil en de Amsterdamse School. Bij het ontwerpen van de aanbouw van een jaren ’30 woning, heb ik rekening gehouden met al deze typische kenmerken. Zo zal er uiteindelijk in de woonkamer een raam verloren gaan. Hierdoor heb ik ervoor gekozen om de woning te voorzien van een groot hoekraam en een terrasdeur met richting de tuin. Het ontwerp kan nu verder uitgewerkt worden aangezien de gemeente, inclusief de welstandscommissie dit ontwerp heeft goedgekeurd.

De aanbouw van een jaren 30 woning verder uitwerken

Nu het ontwerp van de aanbouw van een jaren ’30 woning is goedgekeurd, kan het plan verder uitgewerkt worden. Hierbij zal er rekening gehouden worden, met de sfeervolle kenmerken die veel jaren ’30 woningen aan de binnenkant hebben. Hierbij kunt u onder andere denken aan de hoge plafonds en/ of de balkenplafonds. In de jaren ’30 waren de plafonds namelijk een stuk hoger dan dat ze nu zijn. Deze hoge plafonds zorgen er dus al direct voor dat u een ruimtelijk gevoel ervaart op het moment dat u zo’n woning binnenstapt. Ook en suitedeuren zijn typische kenmerken van een jaren ’30 woning. Deze schuifdeuren vormen vaak een scheiding tussen de voor- en achterkamer. Indien de huiseigenaren dit wensen, zullen er in de aanbouw van een jaren 30 woning en suitedeuren geplaats worden. Ook al wordt de jaren ’30 woning uitgebouwd en gemoderniseerd, veel authentieke kenmerken zullen intact blijven. Dit zie je op het ontwerp niet alleen terug aan de voorkant van de woning, maar ook zeker aan de achterkant.

De achterkant

Zoals u op het ontwerp kunt zien, zal de achterkant van de jaren ’30 woning gaan beschikken over een brede pui, balkonnetje en een verhoogd terras met pergola. Dit zodat er ook buitenshuis optimaal genoten kan worden van de aanbouw aan de jaren 30 woning. Door een verhoogd terras met pergola aan de achterkant van de woning te realiseren, wordt er niet alleen binnenshuis veel sfeer gecreëerd, maar ook zeer zeker buitenshuis. Ook zal er aan de achterkant van de woning een riant hoekkozijn geplaatst worden. Hierdoor wordt er straks vanuit de keuken niet alleen uitzicht naar de tuin geboden, maar ook naar het overdekte terras. Door het creëren van een tweelaagse aanbouw aan een jaren ’30 woning, wordt er niet alleen extra ruimte gecreëerd, maar ook extra sfeer en uitstraling. Dit zodat deze woning zeer zeker een pareltje op een gezichtsbepalende locatie wordt.