Ontvangst bij de kloosters van Pannonhalma

19 december 2020

0652_PANNONHALMA SITE.inddGewonnen prijsvraag: Visitors center Pannonhalma

De abdij van Pannonhalma is een rooms-katholieke abdij van de Orde der Benedictijnen in Pannonhalma, Hongarije. De abdij werd opgericht in 996 en staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De huidige kerk is gebouwd op de fundamenten uit de 13e eeuwDe laatgotische kruisgang en de crypte met het kruisribgewelf stammen uit de 15e eeuw. Wereldberoemd is de oude bibliotheek met een waardevolle verzameling codices en kostbare werken. De burcht met het klooster domineert door zijn markante ligging op de 282 meter hoge heuvel de hele omgeving.

Het nieuwe bezoekerscentrum ligt op een lager gelegen plateau op de heuvel. De nieuwbouw van 800 vierkante meter kreeg een á la carte restaurant, een self-service, een café en expositie- en conferentieruimtes. In het ontwerp is parkeerruimte voor honderd auto’s, tien bussen en fietsen opgenomen.

Inleiding op de abdij

Het ontwerp strekt zich als een lange lijn uit in het groene landschap, het maakt een gebaar naar het reeds bestaande ontvangstgebouw en vormt zo de inleiding op een bezoek aan de abdij. De bezoekers worden op twee verdiepingen ontvangen. De onderste verdieping verschuilt zich in de natuurlijke helling van de heuvel en alleen de bovenste verdieping verschijnt in het landschap. De parkeergarage is ondergronds gerealiseerd, waardoor de heuvel hersteld kon worden en het uitzicht naar het landschap bleef vrij.

Hellingbaan

Een lange hoge muur in het landschap vormt de lijn van het gebouw waarlangs over de twee verdiepingen de verschillende functies zijn geschakeld. Op het onderste niveau ligt het café en het aangrenzende terras in directe verbinding met de parkeergarage met daarop volgend een multifunctionele ruimte, serviceruimtes en een keuken. Een lange hellingbaan verbindt beide verdiepingen met elkaar. Op de bovenverdieping komen de restaurants en terrassen, met uitzicht op het landschap. het gebouw is in 2012 gerealiseerd.

 

pres_EN_20081008.inddPannonhalma by nightrondgaand verkeer restaurant 4-teraszgebouw op de heuvel

pres_EN_20081008.indd gebouw op de heuvelrondgaand verkeer restaurant Pannonhalma by night