Transformatie te Dordrecht

31 maart 2020

Deze fraaie 2onder1kap woning biedt veel komfoor, maar heeft ook veel onbenutte ruimte op de 1e verdieping. De glazen opbouw is vrijwel niet bruikbaar. De plattegrond lijkt niet logisch te zijn opgezet, het klimaat is niet aantrekkelijk en privacy is er nauwelijks. De juiste functie is daardoor niet gevonden. De vraag naar ons was: Wat zijn de nodige ingrepen om deze ruimte praktisch en kosten efficiënt aan te passen en goed bruikbaar te maken? Hoe kunnen we de toegevoegde waarde vergroten van de onbenutte vierkante meters?

We hebben deze opdracht in 2 delen uitgevoerd:

  1. nieuwe indelingsplan gemaakt
  2. stappenplan opgezet voor de nodige bouwkundige aanpassingen

Het indelingsplan bevat meerdere modellen met een nieuwe kamerindeling inclusief een doorbraak in een dragende wand en voorstellen voor interieurontwerp. Dit helpt mensen om de gehele verdieping te kunnen herdenken en alle kansen van het gebouw te kunnen benutten. Door het inzicht wat we bieden kunnen belangrijke keuzes rondom de inrichting gemaakt worden mbt. verlichting, meubilering en kleuren.

Het bouwkundig advies bestaat uit een gefaseerd uitvoerbaar stappenplan. De klimaatbeheersing van de ruimte kan op deze manier kostenefficiënt aangepast worden. De maatregelen bevatten technische aanpassingen van het dak tot aan de gevel, maar ook een aantal duurzame veranderingen. We bieden een overzicht van ingrepen op diverse niveaus, afhankelijk van oriëntatie, gebruik, en mogelijkheden tot verduurzaming op een lange termijn. Concrete oplossingen met productmerken uitgewerkt tot technisch detail zijn geïntroduceerd.