Van school tot woningen

5 april 2017

Herbestemming schoolgebouw uit de jaren 30.

Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 ontwierpen wij 27 appartementen in een oud schoolgebouw in de Goudenregenstraat.

De Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854, de oudste nog bestaande particuliere woningbouwvereniging van Nederland, kocht het pand van Gemeente Den Haag met de bedoeling het pand te verbouwen tot woningen voor alleenwonenden met maatschappelijk relevante beroepen, zoals politie, medisch, onderwijs, kunst. Woningen met een oppervlak van circa 50 à 55 m2 en ateliers van 20 tot 50 m2. Samen met de opdrachtgever stelden wij ons als doel de bijzondere kenmerken van het gebouw zo veel mogelijk te bewaren. Om het oppervlak te kunnen maximaliseren werd de schoolgang betrokken tot de woningen en een stalen galerij constructie is geïnstalleerd. De betonnen balken met hun opleggingen, geglazuurde tegels aan de binnengevel, het trappenhuis met haar details en een wandschildering van Wil Bouthoorn zijn onder andere gehandhaafd.

Gevelaanzicht
Het uiterlijk is een typisch schoolgebouw uit 1920; kloek, statig, duurzame materialen, fijn gedetailleerd. Het zijn deze karakteristieken die worden herkend en gewaardeerd, ook door de buurt. De aanwezige monumentale entree is uitstekend geschikt als nieuwe hoofdentree voor de woningen en het medisch centrum. Deze entree is gelegen aan de Goudenregenstraat. Het concept van het ontwerp is verrassend eenvoudig. De school is opgebouwd uit een gang met daaraan gelegen de lokalen. De gang ter plaatse van één lokaal wordt opgedeeld in een woningentree met aan weerszijden de badkamer en de keuken. Hiermee wordt een servicezone gecreëerd. Het lokaal met haar mooie maten en een hoogte van 4,5 meter wordt één loft.

school

Woningen
Het complex bestaat uit 27 appartementen in het hoofdgebouw, waarvan één in de vrije sector, en de voormalige conciërgewoning. Enkele woningen zijn geschikt voor tweepersoonshuishoudens. De appartementen kenmerken zich door de hoge plafonds en variëren in grootte van 46 tot 72 m2. De woningen op de begane grond hebben openslaande deuren naar een terras. De woningen op de eerste verdieping zijn bereikbaar via een gaanderij aan het binnenterrein van het complex. De woningen op de tweede etage, de zolderetage, hebben een entresol als woonkamer. In de kelder is een gemeenschappelijke fietsenberging. Op het binnenterrein is een beperkt aantal parkeerplaatsen gecreëerd.

school2Entresolwoning
Op de tweede verdieping onder de kap is de gang gehandhaafd. De hoge verdiepingshoogte maakte het mogelijk een entresol te maken. Bovendien was het esthetisch en qua bezonning niet wenselijk een gaanderij op deze hoogte aan de gevel te maken. De oorspronkelijke afgeplatte dakkapellen zijn opgeblazen tot kleine topgeveltjes. Zo ontstonden loggia’s met glazen ramen van vloer tot plafond.
De spiltrap naar de entresol is zo slank mogelijk geconstrueerd. De vide rondom deze trap is bedekt met een roostervloer, zodat de vide beloopbaar is maar ook een verticale zicht- en lichtverbinding vormt met de keuken. Door het zichtbaar detailleren van de spanten en gordingen is het sfeervol wonen op deze entresol. Aan weerskanten van het gebouw zijn bijzondere woningen door de vides en vanaf de entresol is er uitzicht op de spectaculaire spanten.

Project van Architectenburo Roeleveld-Sikkes

Goudenregenstraat oud schoolgebouw  0284_situatie Goudenregenstraat schoolplein gevelGoudenregenstraat Schoolwoning interieur Goudenregenstraat open structuur in woning

Atelier: doos-in-doos
Stichting Stroom, een organisatie in Den Haag die de belangen van kunstenaars behartigt, gaf in haar programma van eisen aan behoefte te hebben aan kleine ateliers van + 20 m2 en grote ateliers van + 50 m2. Met de beschikbare subsidie per atelier kon minimaal verbouwd worden. De wanden die op het oude stramien van de panden van de voormalige burgerzaal staan, zijn daarom gehandhaafd. Door het atelier van 20 m2 als een doos in deze wanden te plaatsen, ontstond een entresol dat tezamen met het begane grond oppervlak het grote atelier vormt van 50 m2. De gevel van het kleine atelier is uitgevoerd als overheaddeur. In de zomer kan deze geopend worden en met het betrekken van het binnenhof wordt de ruimtelijkheid vergroot. De overheaddeur is deels uitgevoerd in doorzichtig glas en translucent glas. Overdag kan het licht naar binnen treden en ’s avonds straalt het licht naar buiten. De 11 ateliers zijn gekoppeld aan 11 woningen en kunnen niet apart worden verhuurd. Het verhoogt de betrokkenheid van de kunstenaars met de andere bewoners. Goudenregenstraat hof met kunstlokaalen

Goudenregenstraat oud schoolgebouw Goudenregenstraat schoolplein gevel        school2      school Goudenregenstraat hof met kunstlokaalen