Kindertehuis in Budapest

20 juni 2016

0325_maquette

Prijsvraag

In 2004 gewonnen prijsvraag ontwerp van een kindertehuis voor 40 kinderen, uitgeschreven door de gemeente Boedapest.

Project van Roeleveld-Sikkes

Een gesloten gebouw als kindertehuis is niet meer van deze tijd. De belangrijkste vraag voor ons was, hoe kunnen de kinderen worden geïntegreerd met de gemeenschap, het gevoel krijgen van bescherming van hun huis en tegelijkertijd de discipline hebben van het instituut. De openheid en de toegankelijkheid van de gebouwen, zelfs voor de buitenwereld, zijn zeer belangrijk.
In plaats van het terrein met stenen muren te omsluiten, hebben wij ervoor gekozen de grenzen te vormen met de gevels. De samenstelling van de blokken maakt ruimte tussen de gebouwen voor een sportveld, met een kleinere, afsluitbare speeltuin. Door het geheel op te delen in losse gebouwen ontstaat de sfeer van een normale gezinssituatie. Het is ook belangrijk om het gezellig te houden en het karakter van de huizen verbinden. De kinderen brengen het grootste deel van hun vrije tijd buiten door. Dat is de reden dat we een speeltuin in ontwerp op hebben genomen.

De woonkamers zijn per twee verbonden. De aan elkaar grenzende ruimten kunnen gemakkelijk worden verbonden door het openen van een schuifdeur, hierdoor is ’s nachts minder personeel nodig. Voor de gehandicapte kinderen is er een dubbele kamer op de begane grond van elke wooneenheid. In plaats van ze bij elkaar te houden, zullen zij worden gespreid over de “families”, wat de integratie makkelijker maakt, de opvoeding van de andere kinderen verrijkt en bijdraagt aan een sterkere relatie met de gemeenschap. De kamer van de verzorger is naast de kamer van de gehandicapte kinderen, wat goede hulp mogelijk maakt voor deze kinderen.
De 15 parkeerplaatsen in het programma zijn – vanwege economische redenen – gepland op de begane grond aan de straatkant. Er is een afsluitbare fietsenberging in de buurt van de ingang.

IMG_3912  impressie vanaf de hoek0325_gevel20325_passagerondgang met pergola centraal gebouwentree via het hof woonunits rondom het hof hoofd trappenhuis0325_kleur